Posted in

АРГЕНТИНСКИ АМБАСАДОР У ПОСЕТИ КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У понедељак 3. децембра 2018, Карловачку гимназију су посетили новоименовани амбасадор Републике Аргентине, Естанислао Сауелс и шеф конзуларног одељења, Хуан Скартасини дел Рио.

Овом посетом настављена је сарадња између Карловачке гимназије и амбасаде Аргентине, захваљујући којој се протекле четири године организује литерарно такмичење за ученике шпанског језика.

Ученици пишу саставе на различите теме из аргентинске културе. Као и сваке године награђују се три рада, два на шпанском језику и један на српском.

Ове године добитници награда су : 1. награда: Ирина Барош, III-5 за рад „Costumbres de Argentina“, 2. награда: Исидора Челекетић, IV-4 за „Las noches de Eduardo en Buenos Aires“ 3. награда: Маша Дринић I-2 за рад „Замишљени пут кроз Буенос Ајрес“. Поред тога, уручена је захвалница директору Карловачке гимназије за сарадњу и промоцију аргентинске културе.

После доделе награда, ученици Карловачке гимназије припремили су кратак програм на шпанском језику и представили неколико занимљивих аспеката аргентинске културе. По завршетку програма, уследио је обилазак школе у пратњи водича, упознавање са историјом прве српске гимназије а затим и посета општини Сремски Карловци.

У карловачком Магистрату амбасадора Сауелсу примио је председник општине Ненад Миленковић пожелевши му добродошлицу и успешну дипломатску службу. Председник је госта из Аргентине укратко упознао са историјом Сремских Карловаца, нарочито истичући неколико значајних датума везаних за прошлост Сремских Карловаца.

Захваливши се на добродошлици и лепом пријему амбасадор Естанислао Сауелс је рекао да је импресиониран Карловцима, који јесу мали град, али са изразитим карактером.

Напоменуо је да Срби и Аргентинци имају додирних тачака у својој прошлости и рекао је да има много простора за сарадњу, а једно од поља деловања јесте винарство.

Јелена Камберовић, професор шпанског језика