Posted in

Прослава кинеске Нове Године и Празника лампиона у Карловачкој гимназији

Према древним кинеским обичајима, петнаестог дана Нове Године по лунарном календару, сви чланови породице и пријатељи се окупљају да прославе традиционални Празник лампиона.То је веома значајан дан у Новог Години јер је тада први пут пун месец, а породица и пријатељи се окупљају да уживају у месечини, решавају загонетке окачене о лампионе и сладе се пуњеним кнедлама које називају „Јуен сјао“.

Зато смо се, у уторак 26. фебруара 2019.године, окупили у Карловачкој гимназији, да уз веселу песму, традиционалан плес и глуму талентованих ученика, већ седму годину заредом, прославимо Празник лампиона у години златне свиње и пожелимо свима срећу и радост у години која је пред нама!

Прослави су присуствовали наши драги и уважени гости са Конфуцијевог Института у Новом Саду, кинески директор господин Чен Хуји, лектори Џоу, Фенг и Јен, као и друге колеге професори, ђаци и пријатељи. Гости су имали прилике да уживају у разиграном плесу лампиона које су за њих отплесале ученице првог разреда као и да кроз драмски комад „Звер Година“ упознају важне кинеске обичаје и веровања. Ученици трећег разреда су своје вансеријске таленте приказали изводећи талент шоу на кинеском, а матуранти  веома занимљивим, ауторкским драмским комадом „ Учионица“ верно приказали све недаће и препреке са којима се суочавају док изучавају кинески језик и културу. На самом крају програма, ученице првог разреда су очарале посебним извођењем химне Карловачких ђака на кинеском језику, уз клавирску пратњу њихове другарице из разреда.

Желимо свима успешну, разиграну и распевану  годину у знаку златне свиње и срећан Празник лампиона!

Стручно веће за кинески језик