Posted in

Повеља о српском културном простору

У Свечаној сали Карловачке гимназије је 4. марта 2019. године потписана Повеља о српском културном простору између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске. Потписници овог историјског документа су министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић.
Повељом о српском културном простору дефинишу се смернице јединствене културно- просветне политике српског народа независно од државног уређења и територија на којима српски народ живи. Њоме ће бити могуће спроводити јединствену културну и образовну политику на српском културном простору, тј. у свим државама, где српског народа има, где постоје српски културни трагови и обележја и где се српска култура, уметност, те просвета негују и развијају.
Овом свечаном и историјском догађају у најстаријој српској гимназији за коју је министар Вукосављевић, истакао да је свето место српске културе, просвете и образовања, присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, председник Матице српске Драган Станић, директор Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, директор Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић” Александар Јерков, ректор Универзитета уметности у Београду Милета Продановић, председник Заједничког већа општина Вуковар Срђан Јеремић, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, као и представници Београдског универзитета, Одбора за стандардизацију српског језика, установа културе, српске заједнице из Румуније, Хрватске, Црне Горе.
Хор Карловачке гимназије заузео је и овај пут почасно место узевши учешћа на историјској позорници и дајући догађају свечан и достојанствен тон.