Posted in

ПОРАЗИ СУ КРАТКА ОДМОРИШТА НА ПУТУ КА ПОБЕДАМА

17.9.2019. Александра Нинковић Ташић је посетила нашу школу и у Спомен библиотеци одржала веома надахнуто предавање о Михајлу Пупину и разним аспектима његовог живота.

Рaзговор са госпођoм Ташић су водиле три ученице наше школе , II-2 odeljenja, Јана Јанковић, Теодора Ђерковић и Кристина Тењовић.

Александра Нинковић Ташић је изабрана за личност 2016. године. Медији кажу да  је Избор личности 2016. године био  лак. Он је обележен културним догађајем сезоне 2015/2016 – изложбом у Историјском музеју Србије „Пупин од физичке до духовне реалности“, чија је ауторка Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, сакупљач најобимније материјалне грађе о овом великом научнику, иноватору, мислиоцу и највећем српском филантропу у Новом веку (Александра је сакупила више од 15 000 углавном непознатих и необјављиваних докумената о животу и раду Михајла Пупина.

 

Изложби је претходио велики рад Александре Нинковић Ташић у ранијим акцијама, од којих су најзначајније отварање сајта „Виртуелни музеј Михајла Пупина“ и бројне акције у Идвору, који је Пупин толико волео да се стално потписивао као Идворски, укључујући и обнову заветног сеоског крста. А неки резултати њеног истраживачког рада и изложбе већ су јавности довољно познате, попут документованог рушења мита о Пупиновом свједочењу против Тесле, на суђењу Тесла – Маркони око изума радија, што је омогућило да се направи и изложба „Тесла и Пупин на истом путу“. Многи други резултати њеног истраживања тек треба да нађу место у нашем образовању, као чињеница да без Пупиновог патента (који није наплатио) не би било могуће коришћење рендгенских зрака у медицинске сврхе.

Она је током свог јавног живота једнаку пажњу посвећивала VIP званицама и сиромашним пензионерима, академицима као и основношколцима. Није само чекала да јој дођу у Музеј, него је обилазила школе и културне центре широм српских земаља. Тако је дошла и у нашу Гимназију,

Беседила је о неустрашивости која је део сваког од нас, о сагласју вере и науке, о повезаности Црњанског и Пупина. Указала је на веома јединство лично искуство које је  сигурно, део искуства свих великих истраживача и занесењака, а то је утицај истраживања на истраживача. О нежном пријатељству Тесле и Пупина и Теслиној бризи за Пупиново здравље. О садружју са нашим великим сликарима Пајом Јовановић  и Урошем Предић. О многим талентима Пупиновим, писању, музицирању…

Хвала Александра!