Posted in

ПРОСЛАВИЛИ СМО ДВА ЗНАЧАЈНА КИНЕСКА ПРАЗНИКА

У понедељак, 30.септембра, у гимназијској свечаној сали, сви ученици кинеског језика, њих 48, својим кинеским учитељима, професорима, родитељима и пријатељима, приредили су програм за памћење. Између два значајна празника, Националног дана НР Кине (1.10.2019, прослављено 70 година од оснивања модерне државе) и Међународног Дана Конфуцијевих Института (27.9.2019), ученици, професори и директори двају инстититуција, Конфуцијевог института са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и наше Гимназије, присуствовали су получасовном играном програму, и неизоставној кинеској закусци.

Прваци су имали свој деби као калиграфи, другаци су имали надметање: традиционални плес са лепезама VS реп (сви су победили!), трећаци су нас насмејали причом о кинеском идиому “коњ-коњ-тигар-тигар” тзв. “онако причом”, а матуранти су све зачинили видео пародијом на “73 питања Vogue” у кинеској верзији, са плесном завршницом.

Директори Гимназије и Института обратили су се присутнима, обећавајући још боље услове за рад “карловачким Кинезима” и још примамљивија путовања, усавршавања и стипендије за најбоље ђаке. Седамдесета годишњица државе чији језик учимо и планетарна прослава рођендана Института који нам у томе несебично помаже, свакако су диван повод за демонстрацију труда, талента и знања ове надарене генерације ученика. Притом, ови млади приликом оваквих окупљања добијају много више од аплауза, једну врсту сврсисходне самопотврде свог знања, а наши пријатељи и сарадници из Кине су увек дирнути и поласкани да се у нашој школи на заиста јединствен начин увек испрате најважнији кинески празници.