Posted in

Фонд “Иван Радоњић” резултати конкурса

Фонд  „Иван Радоњић“ сваке године расписује Конкурс за кратку причу на којем право учешћа имају матуранти Карловачке гимназије. На овогодишњем конкурсу награђени су аутори:

 

  1. Војин Рудовић за причу „Сва моја острва“
  2. Марија Кузмановић за причу „Воз“
  3. Матеја Карделис за причу „Кратка прича“

Добитницима су награде уручили представница Фонда проф. Мирјана Торачки и директор Радован Ковачевић на Завршној свечаности посвећеној матурантима, у Дворској башти, 19. јуна 2020. године.

 

Проф. Јелена Марјановић

 

 

Реч жирија

 

Ове године наставак традиције расписивања конкурса за најбољу кратку причу био је у озбиљном искушењу, због епидемије Covid-19 и строгих мера карантина, размишљали смо на који начин да дођемо до прича наших матураната.

На предлог директора, господина Ковачевића, обавештени су сви матуранти путем имејла о условима конкурса и начину слања прича.

На наше велико задовољство стигло је 13 прича, шифрованих и по свим правилима заштићених.

Комисија Фонда  „Иван Радоњић“ састала се у среду, 10. јуна 2020. године, у следећем саставу: Радован Ковачевић, Мирослав Радоњић, Пламенка Вулетић, Иван Финк, Мирјана Торачки, Сандра Урбан, Косовка Шарац, Олга Луковић, Миња Васић, Јована Шућов и ученица Анђела Ракитић.

На основу тајног гласања добили смо следеће резултате: прича под шифром „Грегорсамса“ добила је  осам поена и освојила треће место; прича под шифром „Воз 13 воз“ oсвојила је друго место са 10 поена, а прича под шифром „Сва моја острва“ освојила је 13 поена и самим тим постала првонаграђена.

Дешифровањем откривамо да је првонаграђени матурант IV2 одељења Војин Рудовић, другонаграђена је Марија Кузмановић из IV6, a трећу награду добио  је Матеја Карделис ученик IV2.

Прву награду чини графика „3/8“ аутора Николе Драгина, поклон Академије уметности у Новом Саду, као и свих претходних година, диплома и фигурина „Пинго“. Другонаграђени и трећенаграђени добијају књиге, поклон наше школе.

Жири је констатовао да су овогодишње приче подједнако добре, квалитетне, показују одличну писменост и солидан речник наших матураната.

Теме су занимљиве и по мишљењу нашег жирија подсећају на инсерте из филмова или појединих романа. Примећује се утицај Кафке са освртом на прилике у којима прича настаје (изолација), у неким причама блиским сновима, предели нестају у магли, постају метафора неодређености, непрозирност, тако карактеристичних за данашње време.

Првонаграђена прича одудара од наведеног, прожета је лепотом природе, вечне загледаности у воде, небеса, тежњом да се пронађе спокој у хармонији природе, у тој вечној дивоти коју тако мало чувамо. Прича опомиње!

 

Проф. Мирјана Торачки

 

Награђена прича