Posted in

ОДРЖАНИ ЧЕТВРТИ ФИЛОЛОШКИ СУСРЕТИ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У Карловачкој гимназији, 29. и 30. септембра одржани су 4. Филолошки сусрети. Ове године угостили смо ученике и професоре Ваљевске гимназије и Филолошке гимназије из Београда.

У уторак, 29. 9. 2020, у Свечаној сали Карловачке гимназије, у оквиру Филолошких литерарних сусрета, приређен је књижевни сусрет са писцем Слободаном Владушићем. Разговарало се о различитим књижевним, али и животним темама, као и о његовом роману „Велики јуриш“. Разговор је водила Маја Стокин. Дружење са писцем и гостима настављено је на Стражилову.

У среду, 30. 9. 2020, гости литерарних секција били су академик Милосав Тешић и проф. др Радивоје Микић. О поезији Милосава Тешића надахнуто је говорио Радивоје Микић. Након тога, ученици све три гимназије, у оквиру Округлог стола, изнели су своја виђења и доживљаје Тешићеве поезије. Модератор је била Лела Росић, професорка књижевности у Филолошкој гимназији из Београда. Ученике су припремиле професорке: Милена Милисављевић из Ваљевске гимназије, Лела Росић из Филолошке гимназије и Јелена Марјановић и Маја Стокин из Карловачке гимназије. Српска књижевна задруга, пријатељ Филолошких сусрета, свим учесницима Округлог стола поклонила је своја издања.

Представљени су и зборници радова литерарних секција са претходних дружења: Зборник радова посвећен Матији Бећковићу „Ништа не заслужује химну и толику патетику осим љубави“ и Зборник радова посвећен Ђорђу Сладоју „Има светлих дана…“.

У оквиру овогодишњих Сусрета, група ђака који похађају смер класични језици језика из Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије имала је прилику да у уторак, 29. 9, чује три излагања у вези са латинскм дипломатиком и повељама из Карловачког архива. Документа су приказали и о њима говорили проф. др Војин Недељковић са Филозофског факултета у Београду (УБ), др Невен Исаиловић, научни сарадник Историјског института у Београду, и Александар Саша Стојкечић, председник оштине Сремски Карловци.

Ову дводневну манифестацију организовала је Карловачка гимназија и директор Радован Ковачевић. Координатор литерарних дружења је Маја Стокин, а координатор класичних сусрета Јелена Рудовић, професорка класичних језика.

Филолошке сусрете финансијски је подржао Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

 

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BdQ28cKglr0[/embedyt]

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=xe4qAIQSbI4[/embedyt]