Posted in

ИЗВЕШТАЈ ИЗ ПОРТУГАЛИЈЕ

Пројекат Erasmus+ KA229 “Paseando entre estatuas/ Walking between statues”

Kaрловачка гимназија учествује у пројекту  Erasmus+ KA229 “Paseando entre estatuas/ Walking between statues”. Учесници пројекта су школе из Шпаније, која је координатор пројекта, Португалије и Француске. Циљеви пројекта су упознавање културне баштине градова учесника, усавршавање комуникативних компетенција шпанског и енглеског језика као и дигиталних компетенција и подстицање кооперативног учења.

Први сусрет ученика и професора ове четири земље организован је у португалском  граду Ламего, једном од осам најстаријих градова Португалије. Град се може похвалити богатим културно-историјским споменицима који су, између осталог, и тема овог пројекта. Од 9. до 16. децембра девет ученика Карловачке гимназије у пратњи професорки Јасмине Ковачевић и Јелене Камберовић боравили су у овом граду и били гости у породицама ученика школе Agrupamento de Escolas Latino Coеlho. Првога дана ученике и професоре примио је директор школе и пожелео им добродошлицу, а потом  је то учинила и помоћница градоначелника.

Ученици из Шпаније, Француске, Португалије и Србије присуствовали су редовним часовима у школи, затим су у интернационалним тимовима заједнички истраживали биографије двеју знаменитих књижевних личности Ламега, преводили њихове песме на језике земаља учесница као и на енглески, те се упознавали са различитим дигиталним алатима које су користили за израду задатака. Поподнева су углавном била усмерена на културне активности. Ученици су обишли историјско језгро града, у коме се налазе бројни споменици,  цркве, тврђава и музеји. Посетили су и оближње село Лазарим, где се израђују маске за карневале популарне у овом делу Португалије. Видели су занимљиву поставку маски у самом музеју и упознали се са начином њихове израде.

У току ове школске године реализоваће се сусрети и активности у осталим земљама. Kрајем марта, Карловачка гимназија ће бити домаћин овом интернационалном скупу.

Јелена Камберовић