Posted in

ПОЧЕТАК ЛЕТЊЕ ШКОЛЕ ЛАТИНСКОГ ЈЕЗИКА

Карловачка летња школa старих језика и култура  Collegium Carolivicanum окупља овог лета четрдесет гимназијалаца, студената и наставника класичних језика из Србије и региона. Oдржаће се од 15. до 22. августа у Сремској Митровици.

Захваљујући препознавању потреба и неопходности очувања историјске, културне и образовне традиције изучавања класичних језика и, пре свега,  финансијској подршци Општине Сремски Карловци и Ротари клуба Алма монс, овогодишња летња школа је бесплатна за све награђене ученике на Државном такмичењу из латинског и класичног грчког језика, док су трошкови за највећи број осталих полазника субвенционисани.

Разноврстан програм летње школе одвијаће се на латинском,  али ће полазници, поред латинског и старогрчког, имати прилику да похађају и библијски хебрејски, старословенски и класични кинески језик.

Поред свакодневних наставних активности, музичке и драмске секције,  ове године ће се у оквиру летње школе први пут одржавати и вечерња предавања на којима ће бити речи о старим језицима и културама. Прве вечери ће се полазници на предавању вишег научног сарадника Балканолошког института, др Драгане Николић, упознати са музеолошком делатношћу и археолошком збирком Музеја Срема у Лапидаријуму. На овом месту већ се традиционално одржавају часови латинског. Латински натписи на стелама, саркофазима и вотивним плочама тумаче се том згодом на латинском језику.

Професори са Одељења за класичне науке Филозофског факултета у Београду, др Ил Акад и др др Орсат Лигорио, у светлу портретисања старих језика трудиће се да приближе публици санскрит, готски и староенглески језик. Ова предавања одржавају се 17, 18. и 19. августа са почетком  у 20 часова, док ће се завршна приредба одржати у недељу, 21. августа. Тада ће полазници публици представити оно што су научили на музичкој и драмској секцији.

Вести, догађаје и кратке видео записе са часова овогодишње летње школе можете пратити на званичној инстаграм и фејсбук страници Collegium Carolivicanum и на страницама Карловачке гимназије.

Видимо се у Сирмијуму!