Posted in

СМОТРЕ РЕЦИТАТОРА У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Карловачка гимназија је организовала Општинску смотру рецитатора на руском језику и Општинску смотру рецитатора „Песниче народа мог“, 14. марта 2023. године. На овим смотрама учествовали су ученици три сремскокарловачке школе ‒ ОШ „23. октобар“, Богословије „Свети Арсеније“ и Карловачке гимназије.
 
Смотре су одржане уз подршку Општине Сремски Карловци, и са нарочитим залагањем председника Општине Александра Саше Стојкечића који је првопласираним рецитаторима наменио вредне књиге.
 
Директор Карловачке гимназије, господин Бранко Стојков, поздравио је такмичаре и присутне, отворио смотру, исказао задовољство што је Карловачка гимназија домаћин и организатор оваквих манифестација и захвалио на помоћи Општини Сремски Карловци.
 
Председница жирија, госпођа Славица Шокица, истакла је важност и лепоту одржавања оваквих сусрета и позвала ученике да наставе да негују умеће говорења поезије.
 
Смотре су организовале професорке Јелена Марјановић и Нађа Маркс.
 
Млади рецитатори су се представили публици својим надахнутим интерпретацијама поезије и сви су заслужили похвалу.
 
На Општинској смотри рецитатора „Песниче народа мог“ учествовало је пет ученица из ОШ „23. октобар“ које су се такмичиле у средњој категорији. Пласман за учешће на Зонској смотри рецитатора оствариле су Ангелина Јагодић, освојеним првим местом и Аја Анабуси, освојеним другим местом, а њихова менторка је професорка Данијела Николић.
 
У категорији старијих рецитатора наступило је шеснаест ученика Карловачке гимназије. Прва три места освојили су: Лена Глигоријевић, чија је менторка проф. Јелена Марјановић, Хана Анабуси коју је припремала проф. Јована Реба и Немања Тобџић чија менторка је проф. Љиљана Малетин Војводић.
 
Првопласирани ученици у обе категорије награђени су књигом „Србијом“ Драгана Боснића, а свим учесницима је додељена диплома.
 
На смотри „Песниче народа мог“ радио је жири у саставу: госпођа Славица Шокица, професорка српског језика и председница жирија, господин Александар Матић, драмски уметник, и господин Гавра Дражић, професор српског језика.
 
Жири на такмичењу у рецитовању на руском језику чинили су: госпођа Нађа Маркс, професорка руског језика и председница жирија, господин Бојан Грујичић, професор руског језика у Богословији Свети Арсеније, и господин Данијел Метикош, професор руског језика у ОШ „23. октобар“.
 
Ментори и такмичари
 
Проф. Љиљане Малетин Војводић је менторка Војину Вулићу и Немањи Тобџићу.
 
Проф. Маја Стокин је менторка Ањи Цвијан.
 
Проф. Јована Реба је менторка Хани Гусић, Душану Трбојевићу, Јелени Нићифоровић, Лани Патаки.
 
Проф. Јелена Марјановић је менторка Иви Цицмил, Божидару Миленковићу, Дуњи Ракићевић, Николини Лукић, Лани Млађановић, Лени Глигоријевић, Дајани Милићевић, Анастасији Паравиња, Јани Спасић.
 
Честитамо свим ученицима који су наступили на смотрама и њиховим менторима јер су учинили тај дан свечаним!