Posted in

CERTAMEN CICERONIANUM ARPINAS MMXXIII

Цицеронов родни град Арпино у покрајини Лациј окупио је, и ове године, 43. пут наставнике класичних језика и гимназијалце из целе Европе на Међународном такмичењу у знању латинског језика одржаном 4, 5. и 6. маја.

Карловачку гимназију представљали су матуранти Теодора Добрић (IV2 ) и Горан Торло (IV4). Осим самог учешћа на такмичењу, које подразумева превођење Цицероновог текста, писање есеја на задату тему и траје чак 5 сати, учесници су захваљујући одличним организаторима и домаћинима посетили бројне знаменитости у самом Арпину и околини, међу којима и Монте Касино, где је у 6. веку основан први бенедиктински самостан.

Лепе успомене носимо свакако и из престонице света, вечног града, који смо такође обишли и у друштву ученика Карловачке богословије Свети Арсеније посетили смо и базилику Светог Петра у Ватикану, цркву Часних верига, цркву Сан Ђовани ин Латерано, Колосеум, Пантеон…

Захваљујући подршци Општине Сремски Карловци Карловачка гимназија је наставила дугогодишњу традицију учешћа на овом престижном такмичењу и овом приликом упућујемо јој своју велику захвалност.

Јелена Рудовић, наставник класичних језика