Posted in

ЗАВРШНА СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ 232. ГЕНЕРАЦИЈЕ МАТУРАНАТА

Завршна свечаност у част 232. генерације матураната Карловачке гимназије одржана је у Свечаној сали Карловачке гимназије 15. јуна 2023. y 18 сати. Након што је, пред препуном салом Карловачке гимназије, Хор Карловачке гимназије под вођством професора музичке културе Растка Павлова извео химну Gaudeamus igitur, директор Карловачке гимназије господин Бранко Стојков поздравио je овогодишње матуранткињe и матуранте, њихове професорке и професоре, родитеље и уважене госте међу којима је био градоначелник Сремских Карловаца господин Александар Саша Стојкечић, аташе за културу Амбасаде Немачке господин Мигел Валтерајт, управник Хеленског фонда за културу господин Алексa Петровић, директор новосадског огранка Француског института господин Симон Шонброт, господин Радоњић и др.
Директор Карловачке гимназије најпре je, у име Hаставничког већа Карловачке гимназије, доделио вредне књиге добитницама и добитницима Дипломе „Вук Караџић” за изузетан општи успех у учењу и владању и одличан успех на матурском испиту: Горану Торлу, Емилиjи Стојановић, Ањи Пршо, Мили Дугалић, Тијани Дорошки, Теодори Добрић, Ани Молнар, Марини Кенђур, Дајани Трбојевић, Софији Драгић, Жељани Совиљ, Теодори Ружић, Иви Јаковљевић, Анђели Божић, Дуњи Ракић и Вишњи Недељков.
Директор је потом уручио и две специфичне награде. Ученица IV2 одељења Ана Молнар награђена je за најмањи број изостанака с наставе, док је ученица истог одељења Чила Шанта проглашена за најбољу другарицу.
Тридесет и трећи пут проглашена је и најбоља кратка причa написана у завршном разреду Карловачке гимназије на Литерарном конкурсу који расписује Фонд са именом трагично преминулог матуранта Карловачке гимназије Ивана Радоњића. Додељене су и награде за најбоље кратке приче на Литерарном конкурсу Фонда „Филип Француски”. У знак сећања на преминулог ђака Филипа Француског приче пишу ђаци из целе наше земље, а ове године тема конкурса била је „Забрањена зона”. Чланицa жирија, професорка књижевности Сандра Урбан, у присуству господина Радоњића и члана породице Француски, известила је присутне о резутатима 33. конкурса „Иван Радоњић” и 16. конкурса „Филип Француски”. Првонаграђену причу са 33. конкурса Иван Радоњић, причу без наслова, прочитала је њена ауторка, ученица IV3 разреда Сандра Петковић. Друга награда на овом конкурсу припала je матуранткињи Уми Зубан, ученици IV4, а трећа Јовани Петровић, ученици IV3. На конкурсу „Филип Француски” 1. награду је добила Јована Смиљанић, ученица одељења ФАР III новосадске Mедицинске школе „7. април”, 2. награду је добио Петар Јовичић, ученик I1 одељења Гимназије „Светозар Марковић” из Суботице, а 3. награду ученица I3 одељења Карловачке гимназије Павла Петровић.
Обичај је, већ годинама уназад, да се на овој свечаности уруче и међународне дипломе из знања француског и немачког језика. Зато смо имали част да су са нама, у име Амбасаде Немачке из Београда и Централе за немачке школе у иностранству, били аташе за културу господин Мигел Валтерајт, који је уручио ДСД дипломе за немачки језик, и господин Симон Шонброт, директор новосадског огранка Француског института, са госпођом Јеленом Ђорђевић координаторком за курсеве језика и за организацију испита Делф, који је уручио дипломе за положен међународни испит из француског језика Делф.  
Ове године угостили смо и управника Хеленског фонда за културу, господина Алексу Петровића, који је ученицима Карловачке гимназије који су на Државном такмичењу из латинског језика и класичног грчког језика освојили прво и друго место уручио дипломе и награде. 
За најкреативније матуранте Карловачке гимназије установљена је Награда за свестраност, која од пре неколико година носи име преминулог професора руског језика Бранислава Мандића. Наставничко веће Карловачке гимназије одлучило је да ове школске године Награду „Бранислав Мандић“ додели ученици IV4 одељења Уми Зубан и ученици IV2 одељења Теодори Добрић а вредне књиге и дипломе уручио им је директор школе. 
Колико су свестрани ђаци Карловачке гимназије показала је соло певањем ученица другог разреда Невена Станков, а додела награда је настављена тако што је директор у име школе уручиo књиге матурантима за освојена прва, друга и трећа места на на републичким (државним) такмичењима из књижевности, српског, немачког, шпанског, италијанског и латинског језика, као и из историје. Публика је великим аплаузом и овога пута наградила успешне матуранте: Горана Торла, Андреу Оука, Теодору Добрић, Ану Молнар, Дуњу Бајчетић и Александру Мирковић. 
Потом су проглашени матуранти који су постигли најзначајније успехе током школовања из области друштвених наука, природних наука и, наравно − ђак генерације. Награду „Теодора Петровић“ добио је Горан Торло, ученик IV4 одељења a Награду „Коста Петровић” Мила Пајић, ученица IV1 одељења. 
За ђака генерације проглашен је ученик Горан Торло који се, у име 232. генерације матураната, присутнима обратио пригодном беседом. Диплому „Ђак генерације” и вредну књигу у име Наставничког већа Горану је уручио директор Карловачке гимназије, док му је председник Oпштине Сремски Карловци, и бивши карловачки ђак, Александар Саша Стојкечић уручио награду oпштине.
И на самом крају, традиционално, Хор Карловачке гимназије је, заједно са матурантима Карловачке гимназије и гостима који су им се придружили из публике, на бис извео чувену Химну карловачких ђака, песму која на један посебан, емотиван начин повезује генерације бивших и садашњих ђака Карловачке гимназије.
 
Љиљана Малетин Војводић, Јелена Марјановић, професорке књижевности