Posted in

КАРЛОВАЧКА ЛЕТЊА ШКОЛА СТАРИХ ЈЕЗИКА И КУЛТУРА

Сремска Митровица, 15–22. август 2023.

Scholae aestivae Collegii Carolivicani

Карловачка летња школа старих језика и култура намењена ученицима, студентима и наставницима класичних језика одржаће се по четврти пут 15–22. августа. Школу ће ове године поново угостити Дом ученика у Сремској Митровици. Као и до сада, полазници ће имати прилике да се опробају у говорној употреби латинског језика, који ће послужити као наставни језик на свим течајевима.
 
Уз уобичајене течајеве активног латинског језика на два нивоа – почетни и напредни – ове године свакодневно ће се одржавати и часови посвећени латинским натписима. Полазници ће учити да их читају и тумаче не само у учионици већ и на митровачким археолошким локалитетима и у Музеју Срема, који ће посетити у два наврата, захваљујући подршци директора Музеја г. Андрије Поповића. На изборним течајевима понудиће се увод у старогрчки, старословенски и старозаветни јеврејски језик.
 
Сваког дана након језичке наставе, полазници ће имати прилике да учествују у драмској или музичкој секцији, и да 21. августа, од 20.00, наступе на завршној приредби, која ће бити отворена за јавност.
 
У вечерњим терминима гостоваће неколико предавача са Филозофског факултета у Београду. Уводно предавање о античким натписима одржаће прве вечери проф. др Војин Недељковић, а доц. др Ил Аккад и проф. др Орсат Лигорио говориће потом о грчким натписима бугарских канова и о натписима ахеменидске Персије. Сва вечерња предавања, која ће се одржавати у Дому ученика 15, 17. и 19. августа, од 20.00, биће, такође, отворена за јавност.
 
Наставу ће држати проф. др Војин Недељковић (Филозофски факултет у Београду), проф. др Горан Видовић (ФФ), МА Димитрија Рашљић (асистент на ФФ), МА Јелена укојевић (истраживач – сарадник на ФФ), Јелена Савић (Филолошка гимназија у Београду) и Милица Јанковић (Карловачка гимназија). Главни организатор Школе је Јелена Рудовић (Карловачка гимназија).
 
Овом приликом захваљујемо се својим донаторима: г. Зорану Врањковићу и гђи Катарини Врањковић. Нарочиту захвалност исказујемо Општини Сремски Карловци, која, препознајући високи едукативни и васпитни потенцијал овакве школе, још од првог пута пружа пресудну финансијску подршку без које Летњу школу не би било могуће организовати.