Posted in

Празник средине јесени

Према древним кинеским обичајима, петнаестог дана осмог месеца, по лунарном календару, сви чланови породице и пријатељи се окупљају да прославе традиционални празник Фестивал средине јесени. Тада је месец најпунији, па се ужива у месечини док се шаљу благослови за оне који нису ту, али који се такође у истој светлости пуног месеца купају, уз неизоставне пуњене колаче „jуебинг“ (срп. месечев колач) и богату празничну трпезу.
Зато смо се, у четвртак 28. септембра, окупили у Конфуцијевој учионици да уз разне активности талентованих ученика кинеског језика, као велика кинеска породица, прославимо Празник средине јесени. Промовишући кинеску културу, дочекали смо госте из далека и угостили наше ђаке и професоре са кинеским специјалитетима, које су са пуно умешности и љубави ученици са групе за кинески језик припремили за тај дан.
Прослави су присуствовали наши драги и уважени гости са Конфуцијевог Института у Новом Саду, кинеска директорка проф. Чен Сјиоу, лектори Ван, Конг и Су и шесточлана делегација Одсека за образовање из кинеске провинције Џеђанг. Након обиласка школе и представљања историје и организације рада наше Гимназије, коју су приредили матуранти са проф. Љубицом Чуданов, директор школе Бранко Стојков је на састанку са гостима размотрио могућности размене ученика, и будуће планове о сарадњи са средњим школама у Хуџоу и Хангџоу, и студијским путовањима и језичким курсевима у провинцији Џеђанг.
Џеђанг је по броју ученика и студената из иностранства први у Кини, јер су клима, услови образовања и трошкови живота далеко повољнији у односу на све остале кинеске образовне центре.
Уз традиционалну размену поклона и неизоставну размену добре енергије, Празник средине јесени нам је и ове године донео нова пријатељства и наду да ће неки од наших ученика следећи кинески празник прославити можда баш у провинцији Џеђанг.