Posted in

Прослава школске славе Светог Саве

Школска слава Свети Сава прослављена је у Сремским Карловцима, 27. јануара 2024. године, Свечаном академијом коју су извели ученици и професори три школе: Богословије Светoг Арсенија, Основне школе „23. октобар“ и Карловачке гимназије.
Директор Каловачке гимназије, Бранко Стојков, након Химне посвећене Светом Сави, обратио се светосавском скупу пожелевши добродошлицу Његовом Преосвештенству Епископу сремском Господину Василију, председнику Општине Сремских Карловаца Александру Саши Стојкечићу, директору Градске библиотеке у Новом Саду Александру Јокановићу, професорима и ђацима све три школе и гостима. Такође, подсетио је присутне на почетке обележавања прославе Светог Саве у Сремским Карловцима, на значај овог празника и истакао да је овом академијом започето и обележавање важног јубилеја ‒ 200 година од рођења Бранка Радичевића. Након тога, директор је позвао Његово Преосвештенство Епископа сремског Господина Василија да се обрати.
Светосавска Посланица Његовог Преосвештенства садржала је поглед на прошлост Србије, на важност рада Светог Саве на пољу културе, цркве, језика и другог у времену у ком је живео, али и важност светосавског пута у бризи за живот људи, а нарочито младих људи, у савременом свету.
Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије доделио је награде ученицима чији радови су били најбољи на књижевном конкурсу посвећеном Светом Сави који традиционално расписује Епархија сремска. Најбољи рад написала је Јована Анђелић, ученица III5, друго место припало је Катарини Круљ из III6 одељења, а треће Данилу Јовановићу, ученику IV3 одељења.
Албина Миланов Стојкечић, професорка Карловачке гимназије, у беседи којом се обратила присутнима осврнула се на различите делатности првог Архиепископа, културне, црквене и државничке, истичући најзначајнију сферу његовог рада ‒ област црквеног и државног уређења оличеног у Законоправилу.
Први део програма у част Светог Саве, духовну и изворну песму и рецитал подржан музичком пратњом, надахнуто су извели су ученици Богословије Светог Арсенија.
Ученици Карловачке гимназије говорили су о преводилачком раду Светог Саве и Законоправилу, најобимнијој књизи српскословенске рукописне традиције и његовом најзначајнијем делу. Поетски део програма, посвећен Бранку Радичевићу и Момчилу Настасијевићу чије јубилеје ове године обележавамо, употпуњен је изворном песмом коју су извеле три ученице.
Ученици ОШ „23. октобар“ представили су своје сећање на првог Архиепископа занимљивом драмском изведбом слика из савременог живота и сплетом фолклорних игара.
Некадашња ученица Ана Степанов и чланице АКУД-а „Соња Маринковић“ отпевале су две песме на изворни начин. У програму Карловачке гимназије учествовали су ученици: Марија Димитријевић, Хана Гусић, Катарина Шкрбић, Соња Бараћ, Анђела Мартиновић, Јаков Љубичић и Данило Јовановић.
Хором Карловачких ђака, који је извео Химну Светом Сави на почетку и крају Светосавске академије, руководила је професорка Мила Радонић. Професор Ненад Војводић приредио је програм Богословије, вероучитељка Данијела Милановић уприличила је представљање Основне школе „23. октобар“ а програм Карловачке гимназије припремили су професори Гавра Дражић, Славица Шокица и Јелена Марјановић.
Фотографије: Епархија сремска, www.sremskikarlovci.info, Карловачка гимназија