Posted in

Прослава кинеске Нове године у знаку Дрвеног Змаја

Извештај са заједничке прославе празника по кинеском лунарном календару, са професорима и лекторима Конфуцијевог института, сада већ постају део гимназијске традиције. У Свечаној сали Карловачке гимназије, дана 6. фебруара уприличен је програм ученика са смера за кинески језик, поводом дочека кинеске Нове године или Празника пролећа, која се ове године слави 10. фебруара. Гостима, професорима и ученицима су се обратили гђа Чен Сјиоу, кинеска директорица Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду и директор Гимназије г. Бранко Стојков. Проф. Чен је нагласила да је Карловачка гимназија изузетно важан партнер Конфуцијевог института те сумирала резултате који су наши ученици постигли у претходној години на пољу образовања и у настави кинеског језика. Прослављање Међународног дана кинеског језика, изложба кинеског пејзажног сликарства, такмичење из кинеског језика „Кинески мост” , пројекат „Летњи камп у Кини”, интервјуи медијских кућа „Чајна дејли” и „Глобал тајмс” са нашим ђацима и одлазак четворо матураната на једносеместралну размену у Џеђанг само су део прошлогодишње успешне сарадње. Проф. Чен је изразила искрене честитке и захвалност за све постигнуте резултате и нагласила да управо наши ђаци представљају будућност Србије и наду да ће челично пријатељство наших двеју земаља наставити да се развија и траје.
Пролећни фестивал је најважнији традиционални празник у Кини и прославља се са најближима, породицом и пријатељима. У то име је директор Школе г. Стојков изразио наду да, иако су далеко од куће, сви наши кинески сарадници осећају припадност великој породици Карловачке гимназије и дому знања, у којем се на најбољи начин могу посветити раду и дружењу.
Ова година је по кинеском зодијаку година Дрвеног змаја, најважнијег кинеског културног симбола, јер змај представља просперитет, достојанство, снагу и успех, а дрво симболизује сигурност, мудрост, хармонију и срећу. Карловачки ђаци групе за кинески језик су стога припремили богат програм, који је публику упознао са најинтересантнијим причама о симболици новог Пролећа и моћног змаја. Другаци су представили обичаје током Пролећног фестивала, прваци су певали модерну пролећну баладу, трећаци су рецитовали и са првацима испричали причу о чудовишту Нијен, а матуранти су извели таи чи са лепезама, те уз помоћ другака и скеч о Је Гонгу, хвалисавом љубитељу змаја. Сви ученици кинеског језика су отпевали новогодишњу песму „Гонг Сји Фа Цаји” („Желим ти радост и срећу”).
Уз укусне кинеске ваљушке, ђаодз, давали су се интервјуи и позирало се за заједничке фотографије, које ће нас заувек подсећати на ово Пролеће змаја, у нашој Карловачкој.