Posted in

Смотра рецитатора „Песниче народа мог“

Општинска смотра рецитатора „Песниче народа мог“ одржана је у Карловачкој гимназији 21.03.2024. године. Такмичење је почело у 12 сати у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије. Смотру су чинили наступи ученика Основне школе „23. октобар“ из Сремских Карловаца и наступи ученика Карловачке гимназије.

У делу такмичења који је обухватао категорију средњег узраста рецитовало је једанаесторо ученика који су показали изузетну заинтересованост и посвећеност у свом поетском изразу. Одлуком жирија првонаграђени у категорија средњег узраста је ученик Давид Новић из ОШ „23. октобар. Он је победио рецитујући песму Јована Јовановића Змаја „Песмо моја“.

У категорији старијег узраста поезију је говорило двадесет двоје ученика, а један од њих је рецитовао на русинском језику.

Жири је констатовао да ова, поетска сремскокарловачка смотра, из године у годину добија све озбиљнији карактер захваљујући бољим и надахнутијим изведбама у којима се препознаје неговање истанчаног језичког исказа и дуготрајан рад како извођача тако и њихових ментора.

Поетски сусрет „Песниче народа мог“ догодио се под окриљем прославе двестоте годишњице рођења песника Бранка Радичевића, а и на сам Светски дан поезије.

У паузи између наступа средње и старије групе рецитатора двоје младих песника Карловачке гимназије Елена Поповић и Данило Јовановић представили су се својом поезијом.

Жири (Славица Шокица, професорка ‒ председница жирија; Дејан Шарковић, драмски уметник; Гавра Дражић, професор) је имао заиста тежак задатак, али су се на крају издвојила четири рецитаторска извођења у категорији старијег узраста и једно у категорији средњег узраста. То су рецитатори који су се пласирали за Зонску смотру рецитатора у Бачу.

Средњи узраст

  1. Давид Новић (менторка: проф. Данијела Јовић)

Старији узраст

  1. Маша Жорић (менторка: проф. Сандра Урбан)
  2. Марији Димитријевић (менторка: проф. Јована Реба)
  3. Хана Гусић (менторка: проф. Јована Реба)

     Ања Цвијан (менторка: проф. Зорана Миоковић)

Организацију ове смотре на себе је преузела, као и претходних година, професорка Карловачке гимназије Јелена Марјановић, а градоначелник Сремских Карловаца Александар Стојкечић наградио је изабране говорнике вредним књигама. Сви учесници су добили дипломе.

Честитамо награђеним рецитаторима и свим учесницима захваљујући чијем труду и таленту је смотра била изузетно успешна.