Posted in

Финале такмичења „Кинески мост“

На Финалу такмичења „Кинески мост“, такмичењу за средњошколце у познавању кинеског језика, уметничких вештина, културе и цивилизације Кине – ђаци Карловачке гимназије, поново бриљирали као шампиони и вицешампиони у својим категоријама!
Сениорска група је имала прилику и да се такмичи и у симулираном пословном разговору који су организовали представници кинеске пословне групације, овогодишњег спонзора, “Minshi Group Serbia“.
У суботу, 8 јуна 2024. године, Карловачка гимназија је била домаћин ученицима свих средњих школа и Конфуцијевих института у Србији у којима се изводи настава кинеског језика ( Београд, Ниш, Шабац, Суботица, Нови Сад, Сремски Карловци…). Међу овим надареним младим људима, жири тврди да је заиста било тешко одабрати представнике Србије за одлазак у Кину на Светско такмичење „Кинески мост“, на којем ће своје земље представљати средњошколци целог света и надметати се за титулу не само најбољег познаваоца кинеског језика и културе, већ и најбољег забављача, импровизатора, најомиљенијег пријатеља…
Главни организатор је Амбасада НР Кине у Србији са Конфуцијевим институтом Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, док су суорганизатори Конфуцијеви институти из Београда и Ниша.
У сениорској групи (средњошколци који уче кинески више од две године), наше представнице биле су ученице III3 разреда. Јана Спасић и Софија Тодорић су поделиле друго место, Теодора Крстић је освојила треће место и Јована Величковић посебну похвалу жирија.
Ове године смо победу однели у почетној групи (средњошколци који уче кинески две године или мање), захваљујући Теодори Обрадовић из II3, која је уз атрактивни говор и предиван наступ на клавиру, уз високи резултат на тесту знања, освојила и жири и публику. Треће место у овој категорији, такође је освојила наша ученица Павла Петровић из II3.
Иако смо очекивали да ћемо освојити победничка места у обе категорије, шампионска титула нам је једногласно додељена као домаћинима, од стране публике, заједно са гостима, жиријем и организаторима такмичења, који су у суботу заиста уживали у нашој лепој Гимназији.
Уз честитке нашим ученицама и њиховим професоркама Љубици Чуданов и Маријани Марковић, посебну захвалност дугујемо лекторима Конфуцијевог института који су помогли у припреми кинеских уметничких наступа и нашим ђацима смера за кинески језик, који су заједно са помоћним особљем Милицом и Даницом, дали све од себе да сви наши посетиоци памте Карловачку гимназију као место где се срећу стари и стичу нови пријатељи.
На слици може бити: 18 особа и текст