Posted in

НЕДЕЉА ИТАЛИЈАНСКЕ КУХИЊЕ

Протекле седмице, у периоду од 19. до 25. Новембра, на иницијативу италијанске владе, већ се трећу годину обележила Недеља италијанске кухиње која има за циљ да осврне светску пажњу на богатство италијанских заштићених и брендираних, аутентичних производа као и на лепоту и широк спектар италијанских националних и регионалних специјалитета медитеранске исхране. И ми у Карловачкој гимназији обележили смо протеклу недељу низом предавања о италијанској храни, типичним производима на тржишту, као и називима типичних специјалитета италијанске кухиње. Кроз радионице и рол-плеј активности ученици италијанског језика савладали су терминологију основних намирница, воћа, поврћа, месних и млечних производа као и производа од теста, а кроз анализу рецепата упознали се са најпознатијим италијанским специјалитетима у оквиру појмова antipasto, primo и secondo piatto. Централни догађај Недеље италијанске кухиње био је у четвртак када смо организовали радионицу кувања, у којој су активно учествовали ученици италијанског језика II и IV године, током које су припремили многе италијанске специјалитете као што су брускете са парадајзом и пестом од босиљка, неколико врста пасте као што су четири сира, парадајз, песто ђеновезе и туњевина, ризото са морским плодовима и печуркама, свеже салате, воћне салате, тирамису, кростата и колач са бадемом и за крај припремили италијанску кафу.