Школски лист „Бранко“

Школске новине представљају део духовне баштине Карловачке гимназије. Пошто је ово филолошка гимназија већина текстова објављених у новинама су прозни и поетски радови ученика, мада се и професори понекад одваже да објаве неки свој литерарни рад. Ови радови су изузетно значајни јер кад прелистате старе бројеве у њима можете наћи неке од првенаца данас већ реномираних писаца, али и глумаца, политичара, професора који су некада били ђаци ове школе.

Новине су увек имале бројну редакцију. Увек имамо спој младости (прва година) и искуства (ученици старијих одељења). Ученици добијају прилику да објаве нешто што се њима чини да је важно. Разбија се стид од изношења става или личних осећања у јавност. Новине бележе и све значајније успехе наших ученика, све награде које су освојили и на тај начин их мотивишемо да истрају и наставе да буду ако не увек најбољи, а оно међу најбољима.

Бранко је познат и по интервјуима, пре свега са познатим ученицима Гимназије, потом са професорима, које ученици кроз те интервјуе боље упознају.

Чланови редакције су укључени у разне пројекте који се организују са намером да се побољша њихов рад, да се што више осамостале и да, на неки начин, испеку новинарски занат.

Новине су познате и по лапсусима које се објављују у рубрици <Ђаци ђаволи, а професори…>. Ово је једна од најомиљенијих рубрика и сви читање крећу од последње стране где се ове омашке, које ученици помно бележе, и налази. И нико се не љути ако се и нађе на тој страни јер, као што сви знамо, људски је грешити.

Бранко је већ дубоко у трећој деценији свог постојања и излазио је и кад је било најтеже. Традиција није прекидана ни за време бомбардовања када смо скелом долазили у Карловце само да бисмо припремили још један број.

Јунски Бранко је некако увек посвећен матурантима. Тим бројем се опраштамо од њих, објављујемо последње радове (мада неки остају верни свом Бранку и када напусте Гимназију и доносе и даље своје текстове ). И, сваког новембра се још једном сетимо матураната који на крају свог школовања (у Јуну) освоје једно од прва три места на литерарном конкурсу Фонда „Иван Радоњић“ који је установљен као успомена на трагично преминулог матуранта Карловачке гимназије.

И могли бисмо овако у недоглед да представљамо наше школске новине. Уместо тога, позивамо Вас да постанете наши читаоци, наша верна публика, али и најбољи критичари. Дајте и Ви понеки свој рад, придружите се Редакцији и на тај начин обогатите странице „Бранка“. А он ће, заузврат, верно, међу својим корицама чувати оно што сте написали јер, можда ћете једног дана и Ви бити у плејади оних који су славу Карловачке гимназије пронели диљем света.

Бранко 122

Бранко 115

Бранко 110

Бранко бр. 104

Бранко бр. 103

Бранко бр. 95

Бранко бр. 92

Бранко бр. 91